ANNONS

Saffranspavlova med punschkräm och hjortron

/
IMG_1111

GOTT NYTT ÅR alla fina läsare!

Hoppas ni hade en fin nyårsafton och härligt avslut på året <3

Inte nog med att det är nytt år i dag, det är fredag! Favvodagen. Startade morgonen med en timmes promenad medan de andra sov. Mer promenader 2021, det är mitt enda ”nyårslöfte”. Satt för mycket still 2020, mår så mycket bättre av att röra på mig.

På julafton bjöd jag på dessa små minipavlovor på saffransmaräng med punschkräm och hjortronsylt. Gulliga att göra i portionsstorlek så får man ta varsin men jag har även gjort den som en hel stor Pavlova.

IMG_1109

Och inte passar detta bara i juletider, jag bjöd på den stora pavlovan en varm sommardag på en tjejmiddag (se bilder längre ner). Ljuvligt!

(Recept från Alltommat)

Saffranspavlova med punschkräm och hjortron
8 port

3 äggvitor
1 paket saffran, (1/2 g)
2 dl strösocker
1 krm ättiksprit, (12 %)
1 msk majsstärkelse, Maizena

Punschkräm:
2 dl vispgrädde
150 g färskost, naturell
1 msk punsch
2 tsk florsocker

Topping:
hjortronsylt
pistaschnötter, hackade

Sätt ugnen på 150°. Mortla saffranet med 1 tsk av sockret. Vispa äggvitorna på medelfart tills det skummar. Häll försiktigt i socker och saffran, lite i taget, under vispning. Tillsätt ättikan. Vispa till en fast och glansig marängsmet på högsta fart på slutet. Vänd ner majsstärkelsen. Fyll en spritspåse med önskad tyll med marängsmeten och spritsa 8 små plattor på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längst ner i ugnen ca 15 min. Stäng av värmen och och låt stå i eftervärmen 2–3 timmar. Öppna inte ugnsluckan under tiden, då försvinner värmen.

DSC_9508
DSC_9511
DSC_9513

Kräm: Vispa grädde, färskost, punsch och florsocker till en fluffig kräm. Klicka krämen på marängerna. Toppa med hjortronsylt och pistaschnötter.

IMG_1109
DSC_9655
DSC_9657
DSC_9664

Den stora pavlovan dubblar jag receptet när jag gör så den blir stor och maffig. Bred ut smeten i en cirkel (lagom stor för det uppläggningsfat ni tänkt använda) på ett bakplåtspapper. Grädda i cirka 1 timme, 150 C. Låt svalna (gärna i den avstängda ugnen över natten) och lägg den sedan på fatet och lägg på toppingen.

DSC_9662
DSC_9666

Både tjusigt och gott! Och så där lagom lätt efter en fler-rätters meny. Går fint att förbereda allt dagen innan men montera den en stund innan den ska ätas så den fortfarande är frasig.

KRAM

10
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00