ANNONS

Klassisk toast skagen och oxfilé med godaste pepparsåsen

/

Innehåller reklam genom annonslänkar för Nordic Nest och & Other stories

IMG_9442

Hej hej

Hu mår ni? Vad gör ni? Fortfarande jullov någon dag eller tillbaka till rutinerna? Våra barn börjar först på tisdag så då blir det vardag på riktigt igen. Tills dess blir det mycket slappande i mjukiskläder och mycket filmer. Såg Grown Ups 2 men den var inget vidare, den första var 100 ggr bättre. Tips på några hyfsat nya sevärda komedier? Sugen på skratt och humor! I morgon börjar Farmen 2021, det ser vi fram emot. Ett av våra favoritprogram. Av någon anledning jag inte kan förklara haha. Men vissa saker fastnar man ju bara för.

IMG_9443
IMG_9441

Har nog tipsat om denna blusen förut men en riktigt fin och tjusig vit blus i garderoben är en riktig skatt, passar till allt. DENNA i lyxig silke är min favorit.

Vad äter ni i kväll? Finns det någon mer klassisk festlig meny än en förrätt med toast skagen och oxfilé med pepparsås till huvudrätt? Det funkar liksom alltid. Och gör man det på goda råvaror så är det ju alltid svingott!

DSC_9002

För att göra en riktigt grym skagenröra så behöver man färska räkor. Inget annat blir lika gott så är det bara. Och en riktigt god majonnäs, gärna hemmagjord och riktigt tjock. Köper man färdig så rekommenderar jag Hellmanns och inget annat. Sen blandar man helt enkelt grovhackade räkor med lite majonnäs (inte för mycket så det blir rinnigt) och smaksätter med finklippt färsk dill, lite salt & peppar. Tadaaa. Det är inte svårare än så. Stek vitt bröd i smör och klicka på skagenröran. Servera med en citronklyfta. Och är det extra festligt så toppa gärna med löjrom.

DSC_9000
DSC_9006

Hemlagad majonnäs
Till ca 4 dl:
2 äggulor
½ msk vitvinsvinäger
salt & peppar
1 1/2 msk dijonsenap
4 dl rapsolja
(Späd ev med lite mjölk)

Blanda allt utom oljan i en bunke och kör med stavmixer. Häll sakta i oljan och mixa hela tiden. Skulle den bli alldeles för tjock så späd med lite mjölk men just till skagenröra är det bra om den är tjock. Smaka av med salt och peppar.

DSC_8996
DSC_8998

En bit riktigt fin oxfilé är svårslagen. Helstek eller skiva upp i tjocka skivor innan de stekes eller grillas till önskad innertemp. Servera med någon form av potatis (min favorit är potatisgratäng eller pommes) och rikligt med pepparsås. Denna variant från Alltommat gör jag alltid numera, den blir heeeelt perfekt. Så där lagom pepprigt pepprig och smakrik och bara full pott!

DSC_8999

Världens godaste pepparsås
4 port

1 tsk hel svartpeppar
1 tsk rosépeppar
1 tsk grönpeppar
2 schalottenlökar
1 msk smör
1 msk tomatpuré
2 dl vispgrädde
1 dl vatten, + 2 msk
1 msk soja, ljus
1 msk kalvfond, konc
1 tsk Maizena
1 krm salt

Stöt pepparkornen i mortel. Finhacka löken. Fräs pepparn i smör. Tillsätt tomatpuré och lök och låt fräsa ytterligare ca 2 min. Tillsätt grädde, vatten, soja och fond. Sjud såsen utan lock ca 10 min. Blanda majsstärkelsen med 2 msk vatten och rör ner i såsen. Koka upp. Smaka av med salt.

DSC_9014
DSC_9008

Lite ugnsbakade tomater eller en tomatsallad, stekt grön sparris eller annan grönsak skadar väl inte men man dör inte av att hoppa över det heller 🙂 Snyggare uppläggning kan man kanske lägga några sekunder på men ibland orkar man inte det heller 🙂 Galet gott oavsett!

(Porslinet är DENNA serie)

Önskar er en skön lördag!

KRAM

36

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00