ANNONS

Soppa & bröd-väder

/

DSC_5578

Hej hej

Som det S N Ö A R! Från höger och vänster och kors och tvärs, stora Disney-blaffor har fallit hela dagen och hela världen är vit och inbäddad i bomull. Älskar ljudet! Känns som att gå runt i en saga. I morgon ska solen lysa så då ska jag ta mig en riktigt lång promenad. Då är det slut på lovet, alla tillbaka på jobb och skola och tillbaka till vardagen och rutiner.

I detta vintriga väder är nästan det godaste en rykande het soppa och nybakat bröd. Elle hur?? Som gulasch på köttfärs och tekakor i långpanna. Huuur gott??

DSC_5598

Olivias gulash
4 port

3 stora potatisar
1 röd spetspaprika
1/2 gul lök
olja
500 g köttfärs
6 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
400 g krossade tomater
2 tsk kummin, mortlad
1 tsk spiskummin
1/2 msk paprikapulver
1/2 msk kinesisk soja
salt och peppar

Skala potatisen och skär i kuber, ca 1 cm. Skala löken och finhacka. Skär paprikan smått. Fräs grönsakerna tillsammans med köttfärsen i olja i en gryta. Tillsätt sedan vatten, buljongtärningar, krossade tomater och kryddor. Låt puttra ca 10-15 min tills potatisen är genomkokt. Smaka av med salt & peppar.

Servera med en klick smetana eller creme fraîche och nybakat bröd.

DSC_5580

Dessa tekakor är såååå goda. Fluffiga och pösiga. Ät dem alldeles nybakade och fortfarande varma med smör och ost. Mums!!

Tekakor i långpanna

100 g smör
3 dl mjölk
2 dl kallt vatten
50 g jäst
2 tsk salt
2 ägg
3 msk strösocker
ca 11-13 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten, vätskan ska bli max 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, ägg och socker. Tillsätt sedan vetemjöl under knådning. Ha bara i så mycket mjöl så degen blir smidig, den ska inte vara kletig men gör inget att den är ganska lös. Arbeta degen i maskin ca 10 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Platta ut degen i en plåt med bakpapper. Skär rutor ner till botten av plåten och låt jäsa övertäckt 30 minuter. Sätt in i ugnen ca 20 minuter, brödet ska få fin färg och låta lite ihåligt när du knackar på det.

DSC_5592

Sebbe har varit ute och åkt pulka hela dan och nu är tonåringarna ute och rullar runt i snön i försmå överdragsbyxor och glädjetjut. Lite sugen själv, ska föreslå en snögubbe 🙂 Ska bara äta upp årets första semla först. Har ni smakat nån än? Mmmmm!!

KRAM

5

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@Matplatsen
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00