ANNONS

Marinerad rostbiff med rödvinssås och krämig potatisgratäng

/

I samarbete med Dryckestipset.se 

DSC_0781

Hej hej

Här fortsätter frystömningen på löpande band. Riktigt kul att försöka hitta på maträtter på det jag hittar 🙂 Blir svårare och svårare. Kan man göra någon rätt på glass? Det har vi nämligen halva frysen full av haha.

En bit nötinnanlår hittade jag och tinade upp. Den fick bli en rostbiff! Detta är en supergod variant som ligger i marinad i 2 dygn efter man tillagat den och drar åt sig såå mycket smak. Har fått receptet från min granne Marcus för år och dar sen.

IMG_4365-2

Stekt rostbiff i kryddig marinad

1 kg benfritt nötkött
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1 1/2 dl soja
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk honung
3-4 pressade vitlöksklyftor
1/2 msk grovt krossad svartpeppar
1/2 msk timjan

Sätt ugnen på 125 grader. Gnid in köttet med salt & peppar och lägg det i en ugnsform. Stick in en stektermometer i köttets mitt och sätt in formen i nedre delen av ugnen. När termometern visar 60 grader är köttet rosa, vid 70 grader nästan genomstekt. Stek till önskad stekgrad.

Blanda samtliga ingredienser till marinaden. Ta fram två kraftiga plastpåsar som rymmer köttet. Låt köttet vila 10 minuter när det är färdigt och lägg sedan ner det i de dubbla platspåsarna. Häll över marinaden i påsen och pressa ur så mkt luft som möjligt och slut tätt. Lägg påsen med köttet i en form i kylen och vänd det lite då och då. Köttet är färdigmarinerat efter 2 dygn.

Ta upp köttet och sila marinaden. Skär köttet i tunna tunna skivor och lägg upp på ett fat. Strö över syltlök och cornichons. Ringla lite av den silade marinaden över. Servera med en krämig potatisgratäng och rödvinssås.

DSC_0785

Rödvinssås
4 port

2 dl rödvin (gärna samma som i vintipset längre ner)
2 msk balsamvinäger
2 msk kalvfond
2 msk rörsocker
en klick smör
salt & peppar
lite maizena

Häll vin, vinäger, fond och socker i en kastrull och låt puttra tills hälften återstår. Rör ner en klick smör och smaka av med lite salt & peppar. Red av med lite maizena.

Img 1688.jpg
Img 1689.jpg

Potatisgratäng med västerbottenost

1 kg fast potatis
5 dl vispgrädde
1 gul lök
200 g västerbottensost
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
ströbröd
smör att hyvla över

Skala och skiva potatisen. Skiva löken tunt. Varva potatis, ost och lök i en form, avsluta med potatis. Blanda grädden med vitlök, salt & peppar. Snåla inte på peppar! Häll detta även potatisen, strö över ett rejält lager ströbröd och hylva smör överst så det täcker någorlunda. Grädda i 175 C ca 1-1 1/2 h beroende på hur stor formen är. Känn efter med sticka så potatisen är klar.

DSC_0796

Ett passande vintips till detta ska ni få, både att dricka till och ha i rödvinssåsen. Baffo Rosso Chianti!

DSC_0774

Familjen Castellani har producerat vin i över hundra år, och Baffo Rosso – den röda mustaschen – är den nuvarande ägarens hyllning till hans farfar som lade grunden till verksamheten. Vinet görs på Chiantiregionens signaturdruva sangiovese och passar med sina eleganta toner av plommon, bär, örter och pinjenöt särskilt bra med klassiska italienska smaker som pizza och pasta, charkuterier och kötträtter

DSC_0778

ART NR 50673 | Baffo Rosso Chianti | 750 ML | Pris 89 kr | Alk 12%

Finns att beställa HÄR och hämta ut på valfritt Systembolag (eller få det hemlevererat).

KRAM

5

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00