ANNONS

Längtan till Spanien i sol och snö

/
IMG_7420

Hej hej

Välkommen nya vecka! Vaknat med massor av energi av nån anledning, haha. Inte så vanligt en måndagsmorgon men det är ju bara att njuta av så länge den varar 🙂 Ska parkera mig på kontoret bland pappershögarna och mail som vuxit sig höga, där gör den sig nog bäst i dag.

Älskar att planera en god meny till helgen och lägga lite extra tid på att både planera, duka och laga. Även om det bara är vi. I fredags blev det inte så mycket med den festliga dukningen kanske, alla önskade olika mat och olika tv-program osv så det slutade med att Sebbe åt nuggets & pommes på sitt rum och Olivia åt sin favoriträtt med oss medan vi åt annat. Alla nöjda och glada, det är ju huvudsaken.

IMG_7404

Det förbereddes tilltugg. Solen sken och vi längtade lite extra efter Spanien så det blev kroketter och Sangria. Denna färdiga Sangria är faktiskt helt ok! Löjligt billig i matbutikerna i Spanien men inte särskilt dyr här hemma heller, finns på systembolaget.

IMG_7427
IMG_7402

Smeten till koketterna förberedde jag dagen innan, sen formar man bara små korvar av den och panerar innan de ska friteras. Lånade receptet från Stina som jag testat tidigare när vi hade spansk afton.

Kroketter med skinka

8 msk olivolja
1 dl mjöl
1 dl kycklingbuljong
3,5 dl mjölk
0,5 tsk muskotnöt
1,25 dl finhackad serranoskinka
2 ägg
2 dl pankoströbröd
olja till fritering
salt och peppar

Värm oljan i en kastrull och vispa ner mjölet. Låt koka ca 3 min och tillsätt sedan fond och mjölk lite i taget. Rör ordentligt hela tiden för nu tjocknar det snabbt! Krydda med muskotnöt, salt och peppar och låt koka ett par minuter.  Rör ner den hackade serranoskinkan och ställ kastrullen åt sidan och låt svalna. Ställ sedan kallt över natten så den stelnar.

Ta fram formen och forma försiktigt avlånga kroketter av smeten. Doppa dem först i mjöl, sedan uppvispat ägg och tillsist i panko (eller vanligt ströbröd). Fritera dem sedan i 180 C till de är gyllene och servera som de är eller tillsammans med en klick majonnäs eller tryggelmajonnäs. Sååå gott.

Vi är tokiga i dessa kroketter, beställer nästan alltid in det om det finns på menyn. Extra gott till ett glas Sangria och extra extra gott i strålande sol. Här både sken solen och snön yrde om vartannat. Det räcker nu, kom igen våren!

IMG_7414
IMG_7428
IMG_7416

Olivias favoriträtt är denna snabblagade gratäng med tacofärs. Verkligen världens enklaste men blir såå krämigt och gott. Testa denna om ni inte gjort det!

IMG_7406
IMG_7408

Tacopotatisgratäng
4-6 port

1 förpackning Peka potatisgratäng på påse
500 g nötfärs
1 pkt tacokrydda
1 påse riven ost
2-3 tomater

Stek köttfärsen och tillsätt kryddorna. Häll hälften av potatisgratängen i en ugnsform. Lägg på köttfärsen och hälften av osten. Häll på resten av potatisgratängen. Skär tomater i skivor och lägg på, toppa med resterande ost. Gratinera i ugnen, 200 C, ca 20-25 min tills gratängen är genomvarm och osten fått fin färg. Servera med en god sallad och ev nachochips.

IMG_7438

Såg på Best i Test och Masked Singer med Olivia och åt framför tv:n. Lika mysigt som det är att sitta vid findukat bord, lika mysigt är det att sitta i mjukiskläder framför tv:n. Micke hade önskat torsk så det blev Torskrygg med en hummer & champagnesås med bakad spetskål och färskpotatis. Han slickade rent både sin och in tallrik och sa nog mellan varje tugga att det var så otrooooligt gott.

IMG_7441

Utgick från Catarina Königs recept men gjorde om lite.

Ugnsbakad spetskål med torskrygg och hummer & Champagnesås

ca 600-800 g torskrygg (i bitar)
smör, att hyvla över
salt

spetskål, 4 st ca 2 cm tjocka skivor
100 g smör
1 tsk japansk soja

sås:
1 st finhackad bananschalottenlök
1 msk smör
2 dl champagne
1 msk koncentrerad hummerfond (använde hemkokt men det går bra med den på flaska)
1 msk rödvinsvinäger
salt & peppar
3 dl vispgrädde

Lägg torskryggen i en ugnsform med skinnet nedåt. Salta och låt stå och dra ca 15 min. Lägg spetskålen på en plåt med bakplåtspapper. Bryn smöret försiktigt gyllene och tillsätt soja. Ringla smöret över spetskålen.Fräs den finhackade löken glansig i en klick smör i en kastrull.

Tillsätt Champagne och låt koka ner till hälften. Tillsätt fond, rödvinsvinäger och grädde och låt koka några minuter så den tjocknar något.Mixa slöt med stavmixer och smaka av med salt & peppar.

IMG_7433

Sätt ugnen på 200 C och sätt in spetskålen i övre delen av ugnen, låt gå i 15 minuter och sänk sedan till 120 C. Hyvla en skiva smör över varje torskryggsbit och sätt in i ugnen när graderna gått ner till 120. Låt gå tills fisken får en innertemp på 47-48 grader. (Använd gärna termometer).

IMG_7413

Lägg upp kålen på varsin tallrik, toppa med fisken och häll på sås. Servera med kokt färskpotatis, pressad potatis eller som den är.

IMG_7439
IMG_7442

Så himla gott! Fisken blev peeeerfekt tillagad och såsen så god att man ville äta den med sked. Och brynt smör, vem gillar inte det??

IMG_7449

Orkade aldrig göra efterrätten som vi tänkt så det blev godis och snacks framför två resten av kvällen. Hade tänkt göra en glasstårta men den får stå kvar på menyn till nästa helg istället.

11

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00