ANNONS
Integritet på Tailsweep

Inlägget innehåller annonslänkar

Grillad kycklingkebab

/

Heeej hej

Snart helg igen? Denna vecka var en sån som sa poff och försvann! Men varm och skön har den varit och i dag har jag en dag hemma inplanerad och tänkte sätta mig ute och jobba och njuta av solen en stund.

I helgen traskade vi över till grannarna med en bricka Sangria och snyltade på deras pool. Strandtunikan HÄR (påfyllt med några få st igen så skynda om ni var sugan på denna!! Finns i svart/vit också) och bikinitoppen ni skymtar är DENNA och den måste ni bara knipa, världens skönaste!! Köpte den i vitt också, finns i massa färger. Matchande nederdelen var lite för liten för min rumpa så den hoppade jag dock över 😉 hade behövt sy ihop två typ..

Det blev en heldag med korv & bubbel-lunch, boulespel, helgrillad kycklingkebab och kortspel på uteplatsen till sena kvällen. Underbart! Detta är ju bästa tiden på hela året, när allt ligger framför fötterna och man njuter av varje solig dag.

Så kul och god kebab! Recept från Zeinas, heter ”shawarma”. Skulle egentligen lagas i ugn men vi körde den på indirekt värme i grillen ca 2 h. Blev supermört! Sen skivar man upp den och serverar med valfria tillbehör. Vi hade libabröd, pommes och sallad. Och såser!

Shawarma (kycklingkebab)
ca 6 port

900 g kycklingbröstfilé
bakpotatis att sätta spetten i
2 msk olivolja till garnering

Marinad
1 dl turkisk yoghurt, 10%
2 msk tomatpuré
saften från ½ citron
2 rivna vitlöksklyftor
½ dl olivolja
2 tsk chiliflakes
1 tsk torkad timjan
1 tsk malen spiskummin
2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Banka ut kycklingfiléerna tills de blir lite tunnare (eller köp färdiga tunna), dela filén på mitten på längden . Blanda ner filébitarna ordentligt i marinaden och låt dem marinera en stund, minst 30 min, men allra helst över natten i kylen.

Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort en bit från potatisen så den kan stå stadigt, den används som stöd till grillspetten. Tryck in 1-2 spett mitt i potatisen och trä kycklingbitarna på spettet. Avsluta med att ringla olivoljan över. (Stina hade en ovanpå också för att pressa ordentligt men det behöver man nog inte ha).

Sätt in formen mitt i ugnen och låt köttet få lite stekyta, det tar cirka 8 minuter. Sänk sedan värmen värmen till 175 grader och låt kycklingen ugnsstekas långsamt i cirka 45 minuter (vi körde den som sagt istället på grillen indirekt värme ca 2 h) Ta ut kebaben och skiva strimlor.

Några olika såser till. Bla Toum, en libanesisk vitlökskräm som jag länge varit nyfiken på. En slags aioli som görs på äggvita och blir som ett fluffigt moln.

Toum

2 äggvitor
1-3 vitlöksklyftor
ca 2-3 dl rapsolja
0,5 tsk salt
1-2 tsk citronsaft eller 1 krm citronsyra

Krossa vitlöken. Lägg den i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna. Använd en stavmixer och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 min. Sen droppar du i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen. Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Smaka av med salt.

Sen provade vi (laktosfria) glassbåtarna päron/choklad till dessert. Så här såg de ut inuti. Den var helt ok men slår inte originalet. Det är nog ingen smaksättning som gör det.

Ljuvlig sommardag <3 Vi hoppas på fler i helgen!

KRAM

9

Följ mig på Instagram!

@Matplatsen
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00