ANNONS

Brunchkalas

/
DSC_9976

Hej hej

Brunchkalas var det här! Älskar att både äta och bjuda på brunch. Ultimata buffén när man är många. Olivia som fyller på sommaren firar vi ofta med brunchkalas utomhus för det är nästan (alltid?) fint väder den 21 juli dessutom.

DSC_9969

En ost & skinkpaj är nästan ett måste! Spar gärna lite deg och skriv siffror eller något kul på pajen.

Ost & skinkpaj

Till pajdegen:
3 dl vetemjöl
50 g smör
1 dl kesella

Fyllning:
100 g rökt skinka
3 st ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
150 g riven västerbotten eller annan smakrik ost
salt & svartpeppar

Blanda ingredienserna till pajdegen och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200 C. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda pajskalet i ca 10-15 min och låt sedan svalna.

Strimla skinkan och lägg den i pajskalet, strö över osten. Blansa samman ägg, mjölk och grädden. Krydda med peppar och salt och häll äggstanningen i pajskalet. Grädda i 20 min eller tills äggstanningen fått färg.

DSC_9967

Även en Ceasarsallad är maffigt och gott! Det behöver inte vara kyckling i den om man inte vill.

DSC_9972

Ceasardressing gör jag så här:

1 msk rödvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 äggulor
5 sardeller, finhackade (alt 1-2 msk puré på tub)
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt & peppar
1 dl finriven parmesanost
ca 2 dl olja (med neutral smak)
ca 1/2 dl mjölk

Blanda allt utom osten och oljan och mixa med mixerstav. Häll sedan ner oljan sakta och mixa hela tiden så såsen tjocknar. Såsen blir rätt tjock så späd med lite mjölk. Rör ner osten och kör med mixerstaven till en jämn kräm.

DSC_9974
DSC_9973
DSC_9952
DSC_9970
DSC_9958

En ostbricka, färska frukter, skivade grönsaker och pålägg, grillade kycklingben, äggröra, bacon, prinskorvar och köttbullar. Och söta små shotsglas med rysk yoghurt + lemon curd + frysta hallon. Gulligt och gott!

DSC_9975

Blanda en kanna med Oboy och en med färskpressad apelsin, och kanske en flaska bubbel till för den som vill göra sig en mimosa. Och något gott och nybakat bröd! Denna gång testade jag nattjäst ciabatta. Så smidigt. Och supergoda! (recept från Victorias provkök) Inte mycket som slår nybakat bröd.

DSC_9954

Nattjästa ciabatta
ca 8-10 st

6 g färsk jäst
6 dl ljummet vatten (max 37 grader)
2 tsk salt
2 dl durumvetemjöl + lite att ha på brödet
ca 9 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten och rör om tills jästen löst upp. Tilsätt salt och durumvetemjöl, rör om. Tillsätt till sist vetemjöl, tillsätt lite i taget tills du fått en fin deg, degen ska vara lite klibbig men ändå bli en deg så tillsätt inte för mycket mjöl. Låt degen jäsa i bunken över natten, se till att bunken är rätt stor så det inte jäser över. Täck över med plastfolie. Låt degen jäsa över natten eller om du jäser över dagen ca 9-10 timmar.

När degen jäst klart är den bubblir och rätt lös så häll försiktigt upp degen på ett väl mjölat bakbord. Du ska inte knåda degen utan hantera den varsamt. Se till att bakbordet, degen och händerna har mjöl på sig så går det bra.

Vik ihop degen några gånger åt olika håll och dra sedan lätt ut degen till en plattare limpa på ca 35-40 cm. Ta lite durumvete på toppen. Dela degen i 8 bitar, doppa snittytorna i lite durumvete och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila medan ugnen går upp i värme till 250 grader.

Sätt in en liten ugnstålig skål med vatten i botten på ugnen och sätt in bröden i mitten av ugnen. Grädda bröden tills de fått en fin färg och låter ihåligt när du knackar på dem, det tar ca 12-16 minuter. Låt svalna innan de skärs upp.

DSC_9953
DSC_9979

Lite av varje och typ det godaste jag vet. Älskar brunch!!

KRAM

15

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@Matplatsen
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00