ANNONS

Ugnsbakad torskrygg med champagnesås och rödvinsbräserat sidfläsk

/
IMG_6380-2

Hej hej

Fredag! Sol och vår i luften (och snö på marken). Vi får gäster över i kväll så jag fixar och donar för fullt. Ska bli sååå trevligt. Inte ofta man haft gäster senaste åren, så glad för lättade restriktioner just nu, man får glädja sig över det man kan och göra något fint av varje dag.

Får Micke önska helgmiddag så önskar han något med torsk. Det blir det inte i dag : )  Såg detta på Halv Åtta hos mig och tänk testa länge och nu kom vi äntligen till skott häromdan. Det blev sååååå gott. Som på restaurang tjoade Micke lyriskt.

IMG_6387-2

Torsken är toppad med rödvinsbräserat sidfläsk och rödbetor, så fantastisk smakkombo till den salta fisken och lena champagnesåsen.

Ugnsbakad torskrygg med champagnesås och rödvinsbräserat sidfläsk
4 port

4 bitar torskrygg, á 250 g (gärna med skinn)
smör och olja till stekning
salt

ca 12 mandelpotatisar, med skal
3 rödbetor, kokta

champagnesås
2 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
1 klyfta vitlök
0,5 knippe dill
0,5 knippe gräslök
smör
olivolja
4 dl vitt vin
3 dl champagne
2-3 msk fiskfond
3 dl grädde
2 dl mjölk
1 krm salt
0,5 krm cayennepeppar

Rödvinsbräserat sidfläsk
300 g sidfläsk, rökt
3 dl rött vin
1,5 msk röd balsamico
1 krm strösocker

8 st sparris

Salta fisken rejält, och låt den ligga 5 minuter. Stek fisken i en panna med smör och olivolja med skinnet neråt. Stek så pass länge att skinnet blir knaprigt, men det får inte lossna eller fastna i pannan. Ös steksmöret i pannan över fisken medans du steker den. Lägg sedan fisken i en ugnsform och sätt den i ugnen på 180 grader. Låt fisken uppnå en maxtemperatur på 55 grader innan servering.

Klyv mandelpotatisen på mitten och tärna rödbetorna. Lägg potatisen med skalet uppåt i en stekpanna och stek tills de får en god yta, cirka 5-10 minuter. Stek rödbetorna lätt i 10 minuter. Lägg sedan rödbetorna i en form tillsammans potatisen och ställ i ugnen på 200 grader. Låt stå 30 minuter tills skalet är rostat och insidan mjuk.

Fräs morötter, palsternacka, gul lök, vitlök, dill och gräslök lätt med lite smör och olivolja. Tillsätt allt vitt vin och cirka 1 dl champagne. Låt fonden koka ner tills hälften av vätskan är kvar. Addera fiskfonden när uppkoket är klart. Sila sedan av fonden och töm den i en kastrull. Häll på grädden och mjölken och koka upp igen. Smaka av med salt och cayennepeppar. När såsen kokat upp och är klar för servering så tillsätt 1 dl champagne och mixa upp med stavmixer till en skummig sås.

Tärna sidfläsket i småbitar. Stek hårt i stekpannan så de får en god yta. Tillsätt sedan rödvinet och balsamicon. Koka ner alltihop tills sidfläsket har fått sig en god rödvinssirap. Tillsätt till sist socker om inte sirapen är tillräckligt tjock.

Stek sparrisarna lätt i stekpanna innan servering.

IMG_6370-2
IMG_6377-2
IMG_6379-2
IMG_6388-2

Riktigt festligt gott!!

I kväll blir det något nytt, någon återkommande favorit och något vi provat en gång och älskade. Visar sen såklart.

Vad äter ni i dag? Dela gärna med er!

KRAM

13
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00