ANNONS

Gyllene vintips till hårdostar och chark

/

Reklam för Dryckestipset.se – för dig över 20 år

IMG_9146

Hej hej

Hoppas ni har en fin långhelg <3 Det känns som den aldrig tar slut, bara lördag i dag! Underbara varma årstid med sommar framför fötterna. Många grillkvällar blir det och sundowners i solen. (Ok just i dag kanske vädret är sisådär men det kommer ju!!) Micke och jag brukar ta med oss lite gott efter maten och sitta på takterassen vid vårt lilla bord för 2 och titta ut över gatan och kika på vad som händer och prata med de som går förbi tills solen går ner. Myset!

IMG_9143
IMG_9154

Att jag älskar ost vet ni ju vid det här laget. (Vem älskar inte ost undrar jag? Men finns det nån som älskar det lika mycket som jag? :)) Ibland blir det hela middagen, en maffig ostbricka extra allt, och ibland blir det förplock vid grillen eller som dessert eller kvällis en stund efter maten. Och då i lite mer avskalad tappning med fokus på goda hårda ostar och något sött. Denna kolasås med rosmarin testade jag första gången hos min granne Emelie och har blivit en stående favorit. Sååå gott till hårdostar, detta måste ni testa. Ikväll kanske?

IMG_9008

Kolasås med rosmarin

1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 rosmarinkvist
2 msk smör
1 tsk flingsalt

Blanda grädde, sirap, socker och rosmarin i en kastrull och låt koka till 110 C.  Tillsätt smöret och rör tills det smält. Låt svalna något. Toppa med flingsalt och en rosmarinkvist och servera till ostbrickan.

IMG_9003
IMG_9004
IMG_9130
IMG_9129

Här är några av mina hårda favoriter. Fransk Bondost, Comté, Kaltbach creamy och Morbier. Servera dem i sällskap av någon god salami, krispiga vindruvor och kolasåsen med hint av salt och rosmarin och förplocket eller desserten är komplett!

IMG_9133
IMG_9147

En salami-ros är alltid gulligt 🙂 Ni gör dem enkelt genom att klämma fast skivorna kring öppningen på ett glas i 2-3 lager. Vänd sedan glaset upp och ner och vips ligger där en salamiros på brickan. Hängde ni med eller vill ni se det steg för steg i bilder?

IMG_9141

Till detta rekommenderar jag ett rött vin som skulle passa fint till just hårdostar. Villa Puccini Governo all’uso Toscana.

Ett fylligt vin med doft av körsbär, björnbär och vanilj, och smak av körsbär, vanilj, choklad och lakrits.

Puccinis Governo passar också riktigt bra till smakrika pastarätter med kryddiga såser som bolognese och pesto och är som sagt förträffligt till lagrade ostar. Även till grillat kött och andra rätter som kräver ett fylligt vin. 

IMG_9155

Governo-vinerna är fylliga, ofta sammetslena och fruktiga. De framställs genom att vinet (precis som en Ripasso) får en andra jäsning med hjälp av 10–20 % druvor som soltorkats. När de torkade druvorna tillsätts gör den höga andelen naturligt druvsocker att jästen får ny näring och sätter i gång att producera mängder med fylliga smaker.

IMG_9165

ART NR 75294 | Villa Puccini Governo, 2018 | 750 ml | ALK 14% | 99 KR

HÄR kan ni läsa mer och beställa vinet om det inte finns på hyllan hos er.

KRAM

14
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00