ANNONS
Integritet på Tailsweep

Japansk laxsida med chilimajonnäs och glasnudelsallad

/

Hej hej

Ja vad ska man säga. Något paff över kommentaren jag fick i förra inlägget faktiskt. (läs här) Men nu lägger jag inte mer energi på det. Fick s å å mycket kärlek på instagram, tack för att (nästan) alla mina läsare är så himla underbara <3 . Det är ju ni som räknas.

För ett tag sen var det tjejkväll hos stina som bjöd på en så god japansk lax med goda tillbehör. Allt tillsammans blev så himla gott, så hoppa helst inte över något när ni testar detta. Och massa massa koriander till. Mums!! (Receptet kommer ursprungligen från Zeina)

Japansk laxsida med chilimajonäs
6 portioner
Ca 1,5 kg laxsida
1 dl vatten

Marinad till laxen
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
0,5 dl ketchap manis
0,5 dl japansk soja
Saften och rivet skal från 1 lime
Salt & peppar

Garnering
1 msk sesamfrön
Salladslök
Lime

Chilimajonnäs
1,5 dl majonnäs
Ca 3-4 msk sriracha
2 msk ketchup
1 lime
1 salladslök
Salt

Chilimajonnäs: Finhacka salladslöken. Lägg majonnäs, srircha, ketchup, salladslök, rivet skal från lime och limesaft i en skål. Smaka av med salt och blanda. Ställ gärna i kylen en timme innan servering.

Laxen: Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg laxsidan på ett foliepapper på en ugnsplåt och vik upp kanterna på foliepappret runt laxen. Gör så för att safterna och kryddorna inte ska rinna ut i plåten.  Pensla marinaden på laxen. Låt gärna laxen marineras en stund. Strö på sesamfrön precis laxen åker in i ugnen.

Värm ugnen till 180 C. Precis innan laxen ska in i ugnen häller du 1 dl vatten runt om laxen på foliet, (inte på laxen). Ställ in i mitten av ugnen och tillaga i ca 30 min. Garnera laxen med salladslök och servera limeklyftor bredvid.

Glasnudelsallad
4 portioner
150 g glasnudlar
2 st pak choi
200 g sockerärtor
1 stor röd paprika
2 salladslökar
2 morötter

Dressing
1 finhackad röd chili
1 liten bit finhackad rödlök
1 pressad vitlöksklyfta
2 st lime
Ca 0,5 dl japansk soja
2 msk fisksås
2 msk sesamolja
2-3 msk rörsocker eller honung
1 liten knippe finhackad koriander
cashewnötter

TIPS! Gör gärna dubbla mängden dressing och ha en liten skål bredvid salladen till den som önskar att ha i mer i sin sallad.

Blanda alla ingredienser till dressingen och ställ åt sidan. Hacka alla grönsaker och låt rinna av i en sil. Koka upp vatten, lägg i nudlarna, stäng av värmen och låt stå i 5 min. Sila av nudlarna och skölj med kallt vatten. Om nudlarna är väldigt långa kan du klippa dem kortare med en sax. Låt nudlarna rinna av ordentligt i en sil. Lägg nudlarna och grönsakerna i en bunke, häll över dressingen och blanda väl. Servera med finhackade cashewnötter i en skål bredvid.

Ser ni den lilla fyrkantiga biten högst upp på tallriken – det var kanderad ingefära och passade så himla gott till att skära små bitar av, sött syrligt starkt och gott!

Kvällen avslutades med lyckokakor. Lite pepp kan man behöva ibland.

KRAM

31

Följ mig på Instagram!

@Matplatsen
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00