ANNONS
Integritet på Tailsweep

Fluffiga lussekatter med och utan russin

/

Ingen jul utan lussekatter! Testade ett recept med fördeg denna gång, det brukar jag inte göra annars, gör ni?. Men den stora frågan är om det ska vara russin i eller inte? Jag föredrar russin men barnen tycker sådär. Så det blir lussekatter både med russin och utan. De fick pärlsocker på sig i stället. (Jag hade gärna haft russin i hela degen också om jag fått bestämma!)

Använde ett recept från köket.se

Konditorns lussekatter
ca 40 st

Fördeg
500 g mjölk, rumstempererad
500 g vetemjöl special
40 g jäst
200 g strösocker
1 g saffran, som fått dra i konjak eller vodka

Tillsätt detta efter första jäsningen
1 tsk salt
500 g vetemjöl special
200 g smör, rumstempererat

Dekoration
russin, blötlagda i vatten
pärlsocker
ägg, uppvispat

Fördeg
Se till att alla ingredienser till fördegen är rumsvarma. Blanda ihop mjölk, vetemjöl, jäst, socker och saffran på låg effekt i köksmaskinen i 15 min, låt jäsa övertäckt i ca 30 min.

Efter jäsning
Tillsätt vetemjöl och salt till fördegen och bearbeta väl till en seg och elastisk deg. Knåda in rumstempererat smör i degen, lite i taget. Forma degen till lussebullar, dekorera med russin, lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa cirka 1-2 timmar. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker om så önskas. Grädda lussekatterna i 210 grader varmluft i ca 5-8 minuter.

Helt fantastiska blev betyget här hemma! Mina favoriter är annars:

Lussekatter fluffiga som moln

Saffransbullar med mandelmassa

Sockrade saffransrutor i långpanna

Lussebullar med vaniljsmörfyllning

Ska tina upp några till söndagen, tänk att det är TREDJE advent redan? Och min adventsljusstake jag beställde i nov har fortfarande inte kommit. Blev visst inga adventsljus tända i år heller 🙂

Håller på och fixar inför kvällens julfest här hemma, hinner jag så kikar jag in här igen men annars får ni se mer av den senare.

KRAM och ha en fin fredag!

Pst) följ mig gärna på min facebooksida HÄR för en massa tips dagligen, och instagram HÄR! där jag uppdaterar framförallt stories flitigt!

8
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00